Kotisiivous siivoojan näkökulmasta

Kotisiivous on nykypäivänä suosittua ympäri Suomen, mutta erityisesti pääkaupunkiseudulla. Helsingissä, Espoossa ja Vantaalla ihmiset ovat kiireisiä, joten kodin siivouksen ulkoistaminen on tarpeellista. Kotisiivous vapauttaa aikaa muille aktiviteeteille siivouksen sijasta. Puhdas koti vaikuttaa myös mielialaan eikä tekemättömiä kotitöitä tarvitse enää stressata. Kotisiivous tuo rennomman ja stressittömämmän arjen eikä kotitöistä myöskään synny enää riitoja. 

Kotisiivous on kuin käsityötä; jokaisen siivoojan kädenjälki on hieman erilainen. Kaikki siivoojat kuitenkin siivoavat kodit aina huolellisesti, nurkkia unohtamatta. Siivoojat myös hoitavat työnsä aina iloisella mielellä ja he nauttivat siivoamisesta. Oman kodin siivoaminen voi tuntua välillä työläältä, mutta siivooja hoitaa homman mielellään. 

Kotisiivouksen asiakkaat

Kotisiivouksen kodit poikkeavat hyvinkin paljon toisistaan. On uusia ja vanhoja sekä yksiöitä ja yli 100 neliöisiä koteja. Tyypillistä asiakasta tai kotia ei siis ole, vaan asiakkaat tulevat kaikista elämäntilanteista ja ikäryhmistä. Uusissa kodeissa on paljon lasipintoja sekä kiiltäviä pintoja, joissa sormenjäljet näkyvät helposti. Vanhoissa asunnoissa on taas pinttynyttä likaa ja tahroja, jotka eivät lähde pois normaaleilla siivousvälineillä tai puhdistusaineilla. 

Joissain kodeissa hyllyt ja kaapit pursuavat tavaraa, osassa on taas vallitsee minimalismi. Osa kodeista on sotkuisia, toiset taas jo valmiiksi hyvinkin puhtaita. Kotisiivous hinnoitellaan usein tunneittain. Koska saman kokoiset kodit voivat olla hyvinkin erilaisia sotkuisuudeltaan, tarkkaa neliöhintaa ei voida antaa. Esimerkiksi 80 neliöinen asunto näyttää erilaiselta, jos siellä asuu nelihenkinen perhe kun taas jos joku asuu siellä yksin. 

Kotisiivouksen haasteet

Kotisiivous on fyysisesti raskas työ. Siinä joutuu paljon kyykistymään, nostamaan, kurottamaan sekä vääntymää erilaisiin asentoihin. Siivous suoritetaan usein myös melko nopealla tahdilla, joka lisää työn fyysisyyttä. Erityisesti kodeissa siivoaminen on rankkaa, sillä huonekaluja pitää mahdollisesti siirrellä ja kaikkiin nurkkiin pitää ylettyä. Tärkeää siivoojan työssä on työergonomia. Imuroidessa ja mopatessa kannattaa pitää huolta siitä, että varsi on tarpeeksi pitkä ettei töitä tarvitse tehdä kyyryssä. On hyvä myös muistaa pitää taukoja. Haasteita saattaa tuoda myös, jos asukkaat ovat paikalla siivouksen aikana. Siivoojalle helpointa on, jos asukkaat eivät ole paikalla, kun siivous suoritetaan.

Kotisiivous on palkitsevaa

Kotisiivous on palkitsevaa työtä, sillä työn tuloksen näkee heti. Myös asiakkaat ovat usein todella tyytyväisiä siivoojan työhön sekä ajan säästöön ja kiittelevät siivousyritystä paljon. Kotisiivous siis palkitsee sekä asukkaan että siivoojan. Yksin elävien vanhusten luona myös juttuseura ilahduttaa, siivooja saattaa olla vanhuksen viikon ainoa ihmiskontakti. Keskustelu voi olla jopa puhdasta kotia merkittävämpi asia. Myös yrittäjyyden tukemisesta tulee asiakkaalle hyvä mieli, siivousyritykset ovat usein pieniä kotimaisia yrityksiä, joiden tukeminen edistää Suomen kansantaloutta. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *