Sähkötyöt luotettavasti ammattilaiselta

Sähkötyöt kuuluvat pääasiassa aina sähköalan ammattilaisille, vaikka sähkötöihin liittyviä tarvikkeita myydäänkin yleisissä rautakaupoissa. Suomessa sähköasennustyöt ovat luvanvaraista työtä, jotka vaativat erikoisammattitaitoa. Toimintaa valvoo Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes. Sähköasennustyöt kannattaa aina teettää luotettavalla alan ammattilaisella, jotta asennukset tulevat varmasti oikein ja turvallisesti. Sähkötöissä Helsingissä palvelee osaava ammattilainen JTK-Sähkö. 

Kuluttajat voivat tehdä joitain sähkötöitä myös itse. Omista taidoistaan kannattaa kuitenkin olla 100 % varma ennen kuin töihin ryhtyy, jotta asennukset ja kytkennät menevät oikein. Ilman osaamista sähkötöitä ei pidä tehdä, sillä niissä piilee aina suuri vaara vahingoille. Maallikon sähkötöitä ovat muun muassa sulakkeen ja valaisimen lampun vaihto. 

Huolehdi sähkölaitteista myös itse

Kodin sähkölaitteita tulisi seurata säännöllisesti. Kiinteistön omistajan tehtäviin kuuluu tarkastaa sähkölaitteiden kunto ja ilmoittaa mahdollisista vioista eteenpäin. Viallista laitetta ei kannata lähteä korjaamaan itse, vaan se olisi hyvä jättää asiantuntevalle ammattilaiselle. Sähkölaitteiden korjaus vaatii pätevyyttä ja ne on sähköturvallisuuslain mukaan korjattava niin ettei niistä aiheudu vaaraa kenenkään hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. 

Ainakin seuraavia asioita kannattaa seurata säännöllisesti: palavatko sulakkeet usein, välkkyvätkö valot, haiseeko talossa usein palaneen käry, pitääkö jokin laite erikoista ääntä, näkyykö jossain laitteessa sähköjohdot ja onko sähkökeskuksessa, laitteissa tai pistorasioissa liiallisen lämmön aiheuttamia jälkiä. 

Sähkökeskus ja sulakkeet

Jos kodissasi on tulppasulakkeet, pidä aina varalla uusia, oikean kokoisia sulakkeita. Jos sulake kuitenkin palaa usein, on vika yleensä laitteistossa, jolloin olisi hyvä ottaa yhteys sähköasentajaan. Tarkista, että sähkökeskukseen on vapaa pääsy eikä se ole altis vedelle, lialle tai pölylle. Kiinnitä huomiota pääkytkimen merkintään, sen tulee olla selkeästi esillä, jotta virta saadaan kytkettyä helposti pois. 

Pistorasiat, kytkimet ja johdot

Pidä huolta, että pistorasioiden ja kytkimien suojakannet ovat ehjiä ja paikoillaan. Muuten ne ovat vaarallisia ja sähköiskun riski on korkea. Viallisen liitoksen tunnistaa tummuneista kohdista, oudosta sirinästä tai kipinöistä. Jos näin on, sähkömies pitää kutsua paikalle välittömästi. Varmista myös, että johdot eivät ole keskellä kulkuväyliä ja että jatkojohtoja käytetään vain väliaikaisesti. Lähekkäin olevat johdot voivat kuumeta ja aiheuttaa ongelmia. 

Valaisimet

Tarkista, että valaisimet ovat ehjiä eivät lamput ole palaneet. Palaneet tai oudosti välkkyvät lamput tulisi vaihtaa uusiin heti. Varmista, että lampun teho sopii valaisimeen ja että hehku- tai halogeenilamput ovat tarpeeksi kaukana palavasta materiaalista. 

Kodinkoneet

Kiinnitä huomiota kodinkoneiden, kuten jääkaapin, pakastimen, lieden, tiskikoneen tai pyykkikoneen toimintaan ja jos havaitset normaalista poikkeavaa toimintaa, vie laite huoltoon. Huolehdi myös laitteiden normaalista ylläpidosta ja huollosta esimerkiksi pyyhkimällä pintoja.

Sähkökiuas

Sauna ei ole oikea paikka kuivattaa pyykkiä, varsinkaan kiukaan viereen tai yläpuolelle ei saa ripustaa mitään. Tarkista aina saunomisen jälkeen, että kiuas on varmasti pois päältä. Muista vaihtaa kivet valmistajan ohjeen mukaan. 

Palovaroitin

Varmista palovaroittimien riittävä määrä sekä toimivuus. Jokaisessa asuinkerroksessa tulee olla vähintään yksi varoitin 60 neliömetriä kohden. Huolehdi myös muista alkusammutusvälineistä. 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *